Kako smanjiti troškove potrošnje energije ?

Kako smanjiti troškove potrošnje enrgije i poboljšati uslove življenja ( grejanje, ventilacija, osvetljenje, buka) ?

Odgovor na pitanje daje nam novodonešeni Pravilnik o energetskoj efikasnosti ( EE ) zgrada, koji je stupio na snagu u septembru 2012. Na osnovu ovog Pravilnika ni jedan objekat izgrađen nakon ovog datuma neće moći da dobije upotrebnu dozvolu niti da bude uknjižen ukoliko ne bude imao ENERGETSKI PASOŠ, a izvedeni objekti će dobijanjem energetskog pasoša dobiti energetsku kategoriju koja će imati finansijski efekat pri kupoprodaji ili rentiranju istih.

Kada je reč o merama, pod energetskom efikasnošću podrazumevaju se mere koje se primenjuju u cilju smanjenja potrošnje energije. Najčešće mere koje se preduzimaju u cilju smanjenja gubitaka energije i povećanja energetske efiksnosti su:
  • korišćenje pasivnih i aktivnih arhitektonskih mera (sunce, strane sveta, vetar, osenčenje, prirodna rasveta i ventilacija, okruženje i uticaj okolne sredine )
  • izolacija prostora koji se greje u skladu sa preporukama novog Pravilnika o EE zgrada
  • zamena dotrajale stolarije u prostorima koji se greju
  • zamena energetski nefeikasnih portošača efikasnim ( rasveta i kućni aparati )
  • zamena neobnovljivih energenata obnovljivim ( sunce, pelet, biomasa, geotermalna energija)
  • ugradnja mernih i regulacionih uređaja za potrošače energije
Prvi korak u ovome je izrada ENERGETSKOG PASOŠA , koji mogu uraditi za Vas naši inženjeri sa licencom za EE, uz obavezni predlog rešenja za poboljšanje EE i uz povoljan način finansiranja iz subvencionisanih fondova!

Podelite sa prijateljima